Lessen

De rijles

De lessen worden gegeven in een Volkswagen Golf VII. U wordt van huis opgehaald om in Den Helder te lessen. Ook het praktijkexamen wordt afgenomen in Den Helder. Om te oefenen kan er ook een les worden gereden in een andere stad zoals Alkmaar of Amsterdam.

Losse rijlessen

Bij losse rijlessen volgt u via een vast schema de rijopleiding. Hierdoor krijgt u behendigheid over de auto en leert u om te gaan met het overige verkeer.

De rijlessen vinden hoofdzakelijk plaats in de regio Den Helder waar ook het praktijkexamen zal plaatsvinden. Uiteraard wordt tijdens de lessen ook in andere regio's zoals Alkmaar en Amsterdam gelest. Uit ervaring blijkt dat rijlessen het meest efficiënt zijn door 2 of 3 keer per week lessen van 2 uur (120 minuten) te volgen. Uiteraard kan ook gekozen worden voor een versnelde cursus of een langere termijn.

Versnelde opleiding (spoedopleiding)

Bij een versnelde rijopleiding worden de lessen in 4, 6 of 8 weken gegeven. Er is bij het begin van de rijlessen een datum vastgesteld van de tussentijdse toets en het praktijkexamen.

Voor de start van een 4, 6 of 8-weekse rijopleiding moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat. Zonder het theoriecertificaat kan het praktijkexamen namelijk niet doorgaan.

Tussentijdse toets

De tussentijdse toets is een rijtest die hetzelfde gaat als een praktijk-examen. Tijdens de tussentijdse toets zit er dus een examinator naast u die uw rijvaardigheid beoordeelt.

Een aantal redenen om een tussentijdse toets te doen:

  • Uw slagingskans voor uw praktijkexamen neemt aanzienlijk toe
  • Nervositeit is een natuurlijke menselijke reactie. Een tussentijdse toets kan ervoor zorgen dat uw nervositeit afneemt, omdat u een indruk krijgt hoe het praktijkexamen precies verloopt
  • De examinator geeft na afloop advies over examenonderdelen waar nog extra aandacht aan gegeven moet worden
  • Indien de bijzondere manoeuvres correct zijn uitgevoerd krijgt u hiervoor vrijstelling bij uw eerste praktijkexamen!

Faalangstexamen

Bijna iedere kandidaat heeft te maken met spanning bij een examen. Tijdens de lessen komt dit meestal niet direct naar voren. Maar bij de tussentijdse toets kan naar voren komen dat een leerling een bovengemiddelde mate van spanning heeft.

Indien de instructeur ziet dat die spanning te maken heeft met faalangst kan hij een faalangstexamen adviseren. Deze kunnen wij voor u regelen!

Het faalangstexamen is nieuw geïntroduceerd door het CBR. Het is een verlengd examen van 80 minuten, waarbij u meer tijd en aandacht krijgt. Een speciaal hiervoor opgeleide examinator zal het examen afnemen. Vooraf heeft u een open gesprek met uw examinator, u krijgt ontspanningstips om u op uw gemak te laten voelen en u kunt een time-out aanvragen tijdens het examen om wat tot rust te komen. Uiteraard blijven de eisen die het CBR aan de leerling stelt gelijk aan het reguliere examen.